Impactvol Ondernemen

Impact, duurzaamheid en MVO: het zijn onderwerpen die de agenda van menig bedrijf domineren. Mede door toenemende en strengere wet- en regelgeving.

Dit roept allerlei vragen op waaronder:

  • Waar moet allemaal rekening mee worden gehouden met het verduurzamen van de organisatie?
  • Hoe komen we tot concrete doelen, acties en kpi’s die meetbaar en zinvol zijn?
  • Wat is mijn rol als financial in deze (verander)opgave van de organisatie?

Tijdens deze training worden de belangrijkste theorieën en ontwikkelingen besproken waaronder de UN Sustainable Development Goals, het 6 kapitalenmodel en de materialiteitsmatrix als raamwerk om impactdoelen te prioriteren.

Expliciete aandacht gaat uit naar de Europese regelgeving Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) die grotere MKB-bedrijven en partners in hun keten verplicht om over hun financiële en niet-financiële performance te rapporteren aan de hand van de zogenaamde ESG indicatoren. ESG staat voor: environmental, social en governance.  

Tijdens de training komen voorbeelden van verschillende grote en kleine ondernemingen aan de orde en wordt geoefend met eigen casuïstiek van de deelnemers. Je leert hoe je relevante informatie verzamelt, interpreteert en controleert passend bij jouw rol als financial.  En hoe je risico’s beter kunt beheersen, maar vooral hoe jij als financial de betreffende organisatie toekomstbestendiger maakt.

Tenslotte kun je tijdens deze training volop netwerken met collega-financials. In een werkboek staan de oefeningen die we doen en heb je ruimte om aantekeningen te maken. We wensen je een leerzame en inspirerende dag toe!

Datum:         Nader te plannen in 2024.

 

Tijdstip:         9.00 – 17.45, daarna borrel van 17.45 tot 18.30.

 

Prijs:             € 845,- (ex. BTW) voor eerste persoon en € 745,- (ex. BTW) voor een tweede deelnemer van dezelfde organisatie (MKB-coaches  ontvangen 10% korting).

 

PE punten:    7, met als focusgebieden CSRD, ESRS, CO2-meting, materialiteitsanalyse.

Aanmeldformulier

Aanmelding Impactvol Ondernemen
Akkoord *

locatie de Groene Afslag

“Een pleisterplaats voor de wereld van morgen, pal onderaan afrit 8 van de A1, waar je dus letterlijk de groene afslag neemt.”

Tijdens de training verzorgen wij:

• Koffie/thee en versnaperingen vanaf 8:30 uur tijdens inloop

• Verse koffie/thee en versnaperingen tijdens de pauzes

• Uitgebreide vegetarische lunch

• Verzorgde borrel met snacks tussen 17:00 uur en 17:45 uur

 

Sprekers - Profielschetsen

René Dijkstra heeft – na zijn studie Rechten en postdoctorale studie Organisatiepsychologie – 8 jaar gewerkt bij ING Group en was in zijn laatste rol verantwoordelijk voor ethiek vanuit de Sustainability Board. Vanaf dat moment is hij overtuigd van de nodige systeemverandering met duurzaamheid als sleutel voor toekomstbestendig ondernemerschap. Intussen werkt hij meer dan 15 jaar in de advieswereld en helpt zowel private als publieke organisaties bij het ontwerp en de implementatie van duurzaamheidsbeleid. Vooral in samenspraak met het externe stakeholderveld. Naast verschillende corporates te hebben geholpen zoals Heineken, PGGM en a.s.r. ondersteunt hij allerlei stichtingen zoals Bibliotheek Utrecht en UNESCO Werelderfgoed Forteiland Pampus. Met betrekking tot Pampus is hij momenteel verantwoordelijk voor de volledige verduurzaming van het eiland met onder andere de realisatie van een duurzaam energiesysteem.

Paul van Ruiten is zelfstandig ondernemer en is meer dan 25 jaar actief in het vakgebied van milieu en duurzaamheid. Paul bekleedde verschillende directeursposities bij onder andere Royal HaskoningDHV, TNO en DCMR Milieudienst Rijnmond. Sinds 2017 verzorgt hij de training Sustainable MBA in One Day samen met Annick Schmeddes.Het afgelopen jaar verzorgde hij trainingen op gebied van meervoudige waardecreatie en duurzaamheid voor oa. Fagro-financiële dienstverleners, Financials for Financials, CiRCle, het netwerk voor register controllers, TiRCas, Alumni van Registercontrollers van Tias Business School, Hogeschool Arnhem Nijmegen, HS Leiden en Avans Hogeschool. Paul is de hoofdauteur van het boek “Impactvol ondernemen in de praktijk”.

Monique Morée heeft zowel bij grote multinationals, gemeenten als goede doelenorganisaties ervaring als change manager. In 2011 is ze “overgestapt” van algemene organisatieverandering naar specifiek verandering voor sociale en ecologische verduurzaming.

Sindsdien werkt ze veel met (groepen) ondernemers om die te verduurzamen. Om verduurzamen te versnellen, is samenwerken bij haar het sleutelwoord. Zo verbindt ze als programmamanager van Stichting WaardZaam de diverse stakeholders in de regio om actie te zetten op de verduurzaming van ondernemers.

Als adviseur van Koploperprojecten Duurzaam ondernemen, begeleidt ze ondernemersclusters gedurende 9 maanden bij het verduurzamen van hun organisatie.

Wouter van ‘t Hoff heeft een achtergrond in de consultancy (PwC & Sustainalize) en heeft daarna gewerkt voor verschillende financials (Rabobank, a.s.r. en ING). De rode draad in zijn werkend leven is het meetbaar maken van duurzaamheid, van strategie en slimme doelstellingen tot dashboards en jaarverslaggeving in lijn met de relevante standaarden. Hij weet alles van richtlijnen als GRI en IIRC alsook van de nieuwste CSRD-wetgeving. Hij was bij EFRAG dan ook actief betrokken bij het opzetten van deze nieuwe wetgeving. Hij heeft ruim 30 (beursgenoteerde) multinationals in allerlei sectoren geholpen met hun jaarverslaggeving, het audit-proof maken van niet financiële KPI’s en het borgen van een valide score op ESG ratings. Alles met het doel betrouwbare niet-financiële managementinformatie te creëren waar echt op gestuurd kan worden.

Hanneke Oude Elberink heeft een achtergrond in zowel accountancy (EY), bankwezen (ING) als onderwijs (AVANS Hogeschool). Daarmee heeft zij een brede expertise en een groot netwerk opgebouwd op het gebied van sustainable finance. Ze maakt programma’s en geeft trainingen aan financials, interne en externe auditors  zodat zij vanuit hun denk- en werkkaders hun rol kunnen pakken bij verduurzaming.

“Samen ervoor gaan tot het klopt” is haar motto, bij zowel het begeleiden van (toekomstige) financials in hun duurzame carrière als van organisaties in het verduurzamen van hun bedrijfsvoering.

Hanneke is toezichthouder bij CE Delft en co-auteur van het boek “Impactvol ondernemen in de praktijk”.